Hoe het begon…

Je bent een liefhebber van geschiedenis en je komt op een nieuwe plek in de stad te wonen. Als alle dozen zijn uitgepakt, verdiep je je in de historie van je nieuwe straat. De mooie plek aan het park, de Gaslaan in Den Haag, blijkt een ongekend rijke geschiedenis te kennen.

Naast de Gasfabriek en de Energiecentrale is de straat vooral berucht om het weeshuis dat er vroeger stond; Huize Groenestein. Een plek die zo afschuwelijk geweest moet zijn, dat er door Hagenaars liever niet over gesproken wordt. De journalist in je raakt gefascineerd en gaat op onderzoek uit. En dan vind je op Marktplaats een ansichtkaart die in 1916 is verzonden is vanuit het weeshuis. Een kaart die je leven zal veranderen…

Naast professionele schrijvende speurneus ben je ook moeder. Je hart breekt dan ook als je die geschreven kaart leest waarin een weesjongetje aan zijn oom vraagt: “Nu wou ik weten waar moeder was…” Een jongen in een weeshuis die in deze bewoordingen vraagt om zijn moeder, suggereert dat ze nog leeft. Je voelt dat er iets bijzonders aan de hand moet zijn. Je wilt het dus weten; waar is zijn moeder? Maar vooral ook: wie is die jongen die de kaart schreef en wat is er terechtgekomen van het ventje?

De dag dat de kaart op mijn deurmat viel,
begon een intensieve  zoektocht.
Ik ging Op Zoek naar George.

Kaart voorkant
De voorkant van de door George verzonden kaart. Op de afbeelding het Weeshuis Groenestein aan de Loosduinseweg in Den Haag.
Advertenties